Petros Biris at Wimbledon 1997

Ρωτηθήκαμε κάποτε από άνθρωπο του χώρου του τένις:

«Μα πώς είναι δυνατόν να σκληραίνει η ρακέτα με το κρύο; Και πώς είναι δυνατόν έστω και σπανίως να σπάσει; Αν είναι έτσι γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο στα snowboards και στα σκι;

Η απάντηση είναι απλή: «Φυσικά και σκληραίνουν αλλά έχει προβλεφθεί να αποδίδουν καλύτερα σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών».

Το άρθρο απευθύνεται σε όλους εσάς, με αφορμή ερωτήσεις και απορίες σας σχετικά με το αν και πώς επηρεάζει η χαμηλή θερμοκρασία τον εξοπλισμό του τένις.

Τις πολύ κρύες χειμωνιάτικες ημέρες σίγουρα δεν ευχαριστιόμαστε το παιχνίδι μας.

Πράγματι όταν υδράργυρος πέσει κάτω από τους 10℃, το κρύο επηρεάζει αισθητά τη ρακέτα μας, τις χορδές και τις μπάλες.

Και να που η ρακέτα μας ξαφνικά γίνεται «κούτσουρο».

Τι κάνει το κρύο στη ρακέτα μας

Ανάμεσα στις ίνες άνθρακα (carbon fibers) υπάρχει ένα υλικό απαραίτητο στη συνοχή τους, οι εποξικές ρητίνες. 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολυμερές ενισχυμένο με ίνες άνθρακα ευρέως γνωστό με την ονομασία carbon fibers, με πολύ υψηλή αναλογία αντοχής ως προς το βάρος, εξαιρετικά άκαμπτο, αν και κάπως εύθραυστο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 10 °C επηρεάζουν τα μόρια κυρίως των ρητινών που γίνονται πιο δυσκίνητα και τείνουν να πλησιάσουν το ένα το άλλο περισσότερο.

Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε τη ρακέτα μας αισθητά πιο σκληρή.

Η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται από τις χορδές πλησιάζει στον 1 τόνο έτσι μπορούμε να φανταστούμε την καταπόνηση του πλαισίου μιας, κατά κάποιο τρόπο, “πιο σκληρής” ρακέτας. Μια ξύλινη ρακέτα σε τέτοιο περιβάλλον θα μπορούσε να υποστεί στρέβλωση ή και να σπάσει. Με τις νέες τεχνολογίες τέτοια περιστατικά έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

Τι κάνει το κρύο στις χορδές

Τι συμβαίνει; Όπως συστέλλονται και διαστέλλονται τα καλώδια της ΔΕΗ στη ζέστη και στο κρύο το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι χορδές της ρακέτας σας.

Γιατί συμβαίνει; Το κρύο κάνει τα μόρια πιο δυσκίνητα ενώ τείνουν να πλησιάζουν πιο κοντά το ένα με το άλλο.

Τι προκαλεί στις χορδές: 1.Μείωση του μήκους της χορδής 2. Πιο αργή επαναφορά των χορδών μετά την κρούση, αφού μειώνεται η ελαστικότητά της. 3. Προκαλεί πιο εύκολο σπάσιμο χορδής στα άκρα της ρακέτας και κυρίως στη θέση 12 o’ clock λόγω του ότι η χορδή γίνεται πιο εύθραυστη.

Είναι επικίνδυνο; Αν δεν προσέξετε πολύ συχνά προκαλεί tennis ή golfer’s elbow.

Τι πρέπει να κάνετε: Άμεση αλλαγή της τάσης της χορδής για να αντισταθμίσετε την σκληρή αίσθηση.  Χρήση 2ης ρακέτας αν έχετε, με χαμηλότερα κιλά.

Αν παίζετε σε τουρνουά: Εναλλαγές ρακετών με υψηλότερη και χαμηλότερη τάση, ανάλογα με το αν το match είναι τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ή νωρίς το πρωί και κυρίως αργά το απόγευμα. Για να καταλάβετε, αποκλίσεις θερμοκρασίας από τους 12-13 °C στους 4-6 °C  απαιτούν τη χρήση ρακέτας με διαφορετική τάση, τόσο για να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα στο βάθος και στη δύναμη όσο και για να αποφύγετε επιπόλαιους τραυματισμούς στο χέρι. Ρωτήστε μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Χαλάνε οι χορδές; Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο και οι χορδές θα επανέρθουν στην φυσιολογική τους απόδοση όταν επανέρθει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.

Φταίει το πλέξιμο; Είναι βέβαιο ότι το κρύο όταν συνδιαστεί με μέτρια ποιότητα πλεξίματος ευθύνεται για συχνά σπασίματα χορδών κοντά στο πλαίσιο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που ένα κακό πλέξιμο σε συνδιασμό με το έντονο κρύο προκαλεί μικρορωγμές ή σπάσιμο του σκελετού.

Σπασίματα κοντά στο πλαίσιο: Αν σας καθησυχάζουν αποδίδοντας το συχνό σπάσιμο της χορδής κοντά στο σκελετό σε «ξυλιά» ή στο «χτύπησες frame», εσείς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πέρα από την τεχνική υπάρχουν και άλλοι λόγοι και πρέπει να αναζητήσετε λύση.

Πώς επιδρά η θερμοκρασία στις χορδές της ρακέτας - image courtesy RacketSpecialist.com

tennis-elbow-tennis-παίζω-στο-κρύο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες διευκολύνουν τις τενοντίτιδες του αγκώνα αν δεν δώσουμε τη δέουσα σημασία στη ρακέτα μας.

Αποφύγετε την χρήση πολυκαιρισμένης χορδής με πεσμένα κιλά. Προτιμάτε πάντα φρεσκοπλεγμένη ρακέτα πλεγμένη σε χαμηλά κιλά. Μια πεσμένη σε τάση χορδή έχει χάσει τη ικανότητα γρήγορης επαναφοράς αντιθέτως με μια φρεσκοπλεγμένη ρακέτα πλεγμένη σε χαμηλή τάση.

Η 'ξυλιά" ή το "βρήκες frame" είναι το εύκολο συμπέρασμα όταν η χορδές σπάνε κοντά στον σκελετό της ρακέτας. Μήπως όμως δεν φταίτε μόνο εσείς;

Shear breakage ή διάτμηση είναι το σπάσιμο της χορδής κοντά στο πλαίσιο της ρακέτας.

«Ξυλιά» ή το «βρήκες frame», συμπεραίνουν οι περισσότεροι όταν οι χορδές σπάνε κοντά στο σκελετό της ρακέτας. Μήπως όμως δεν φταίτε μόνο εσείς;

Ένα μέτριας ποιότητας πλέξιμο δίνει τέτοια ασάφεια, που δεν διευκολύνει την συνεχή επανάληψη χτυπημάτων στο sweetspot πολλές φορές με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Φταίω εγώ;

Η ασαφής αίσθηση που παράγει ένα ερασιτεχνικό πλέξιμο, δεν σας κατευθύνει στην ορθή επανάληψη χτυπημάτων στο sweetspot, έχοντας συχνά δυσάρεστα αποτελέσματα, ειδικά με το κρύο.

Τι κάνει το κρύο στις μπάλες
Shelby Emily-Lauren Clair
Πώς επιδρά η θερμοκρασία στις μπάλες του τένις - image courtesy RacketSpecialist.com

Ο πίνακας δείχνει τη δραματική αλλαγή της αναπήδησης της μπάλας του τένις από ύψος 1 μέτρου, αφού πρώτα τοποθετήθηκε σε:

  1. Θερμοκρασία δωματίου
  2. Ποτήρι που αφέθηκε σε θερμή επιφάνεια για 5 λεπτά
  3. Ψυγείο για 24 ώρες

Τι συμβαίνει; Το κρύο επηρεάζει το καουτσούκ που γίνεται αρκετά πιο ανελαστικό. Κυρίως όμως συμπυκνώνει τον εσωτερικό υπό πίεση αέρα κάνοντας το μπαλάκι να μην αναπηδά όπως πριν. Σε περιπτώσεις κακής ποιότητας μπαλών αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο.

Οι μπάλες χαλάνε; Το αποτέλεσμα είναι παροδικό και οι μπάλες επανέρχονται στα φυσιολογικά με την επάνοδο της θερμοκρασίας.

Υπάρχει λύση; Ταξιδεύετε έχοντας τις μπάλες στην καμπίνα του αυτοκινήτου και όχι στο πορτ μπαγκάζ. Αφήστε τις σε θερμοκρασία δωματίου αρκετή ώρα πριν παίξετε.

Ποιός ο ρόλος των thermobags

Τα μονωτικό υλικό των thermobag προστατεύουν τις ρακέτες και τις μπάλες αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνετε το σάκο-thermobag με τις ρακέτες στο αυτοκίνητό σας ή έξω στο κρύο για περισσότερο από μια ώρα.

Ο RacketSpecialist σας προτείνει
  • Χρησιμοποιείτε πάντα ρακέτα με χαμηλότερη τάση όταν κάνει κρύο.
  • Μην χρησιμοποιείτε ρακέτα πολυκαιρισμένη με πεσμένη τάση όταν κάνει κρύο, αλλά φρέσκια μια χαμηλότερη τάση. Δεν είναι το ίδιο!
  • Στο ταξίδι να έχετε τις μπάλες και τις ρακέτες στον κλιματιζόμενο χώρο του αυτοκινήτου και να τις έχετε σε θερμοκρασία ελεγχόμενη πριν το παιχνίδι.
  • Αναζητείστε λύση αν οι χορδές σας σπάνε συχνά κοντά στο πλαίσιο ειδικά όταν κάνει κρύο.
  • Αν παίζετε σε τουρνουά με άστατο καιρό φροντίστε να έχετε εναλλακτική ρακέτα(ρακέτες) με χαμηλότερη τάση για τις κρύες ώρες της ημέρας. Θα σας σώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις!

Μπορείτε να κάνετε Share το άρθρο στους φίλους σας χρησιμοποιώντας τα παρακάτω πλήκτρα κοινωνικής δικτύωσης.