Το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαίου συμμετείχαμε στο Σεμινάριο Προπονητών Αντισφαίρισης που διοργάνωσε η Ε.Φ.Ο.Α. σε συνεργασία με τον Σ.Π.Α.Ε., με εισηγητές τούς Miguel Crespo και Cyril Genevois, προπονητές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (I.T.F.).

Το σεμινάριο που είχε ως επίκεντρο την προπόνηση  αθλητών/τριών ηλικίας 11 έως 14 ετών, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Α.Ο.Α. Ηλιούπολης και το παρακολουθήσαμε συνολικά 131 προπονητές, λαμβάνοντας και τη σχετική πιστοποίηση, στα πλαίσια πλέον της υποχρεωτικής επιμόρφωσής μας.

Υποδειγματική παρουσίαση με τεχνικές mapping από τον Miguel Crespo

Δεν ήταν μόνο οι γνώσεις του Miguel αλλά και ο τρόπος που μας τις παρουσίασε! Εύπεπτες και με υποδειγματική χρήση εικόνων μας πέρασε εμπειρίες ζωής, για το τι είναι ο προπονητής του τένις και τι πρέπει να κάνει καθημερινά για να είναι αποδοτική η προπόνησή του.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική mapping, χαρτογράφησε τους διαφορετικούς τομείς που απαρτίζουν την προπόνηση και στη συνέχεια τους συμπληρώσαμε όλοι μαζί με τα επιμέρους στοιχεία. Και φυσικά ένας τομέας στην καθημερινή προπόνηση που έμενε κενός ήταν η «Προπόνηση Ψυχολογίας».

Πλέον τα πράγματα είναι απλά: ότι drill εφαρμόζουμε στην προπόνηση θα πρέπει να συνειδητοποιούμε πρώτα σε κάποιους τομείς εμπίπτει και στη συνέχεια ποια επιμέρους στοιχεία του προπονεί!

Και φυσικά η μοντέρνα προσέγγιση στην προπόνηση είναι η πλήρης εξιδείκευση στο συγκεκριμένο άθλημα. Όχι φυσική κατάσταση στιβίστα λοιπόν, αλλά φυσική κατάσταση τενίστα και μάλιστα το ιδανικό είναι να γίνεται on court με κινήσεις και τεχνικές άκρως τενιστικές.

Πράγματα απολύτως λογικά, αλλά είναι βέβαιο ότι η χαρτογράφηση που μας παρουσίασε, βάζει τα πάντα σε καλούπια. Και όταν βάζεις καλούπια, εντοπίζεις με τη μια, και μάλιστα οπτικά, τις ελλείψεις. Πώς; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βλέπεις τι δεν έχει συμπληρωθεί στον χάρτη. Ευφυέστατο!

Αποκαλυπτικός ο Cyril Genevois

Εξιδεικευένος στη βιομηχανική της κίνησης στο τένις, ο Cyril μας παρουσίασε πρωτοποριακές προσεγγίσεις προπόνησης τεχνικής και αποδοτικών μετακινήσεων στο γήπεδο και νέα δεδομένα όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις κάμερες υψηλής ταχύτητας. Η ορθότητα όσων είπε αποδείχθηκαν και εντός γηπέδου χρησιμοποιώντας εθελοντές παίκτες-προπονητές και η παρουσίασή του αποτέλεσε έναυσμα για να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά τι κάνουν οι μοντέρνοι παίκτες.

ομάδα-προπονητών-οαμ

Παρόντες οι προπονητές του Ομίλου Αντισφαίρισης Μαγνησίας

Ο προπονητής της αγωνιστικής ομάδας του συλλόγου Ζαχαρίας Κατσιγιαννάκης, ο βοηθός προπονητής Χρήστος Γουσόπουλος, η προπονήτρια των τμημάτων υποδομών-μίνι τένις, Γιώτα Περναγκίδη και ο φοιτητής των ΤΕΦΑΑ Νίκος Παρασχάκης. 

Για την ιστορία, ο Ζαχαρίας υπήρξε αθλητής διεθνούς βεληνεκούς και είχα την τιμή να τον προπονήσω για ένα χρόνο βοηθώντας τον να προσθέσει επιπλέον στην καριέρα του μια 5η Πανευρωπαϊκή θέση, τελικούς σε διεθνή τουρνουά και σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο Χρήστος έφτασε πολλές φορές στο βάθρο των Πανελλαδικών πρωταθλημάτων και είχα τη χαρά να τον προπονώ από μικρό παιδί και για όλη την καριέρα του. Ο Νίκος ήταν ακόμα ένας αθλητής που είχα από μικρό παιδί και η αξιόλογη τενιστική του πορεία, του άνοιξε τους δρόμους για το Πανεπιστήμιο, για να ειδικευθεί στην προπονητική του τένις. Η Γιώτα, αν και νέα στο άθλημα, έχει πάθος και επιμορφώνεται παρακολουθώντας προπονητικά σεμινάρια.

Έτσι όλοι μαζί παρακολουθήσαμε το σεμινάριο, γεγονός που με γέμισε ικανοποίηση, αφού, ο πολυνίκης σύλλογος που ήμουν συνιδρυτικό μέλος και προπονητής της  αγωνιστικής ομάδας για περισσότερο από μια δεκαετία, είναι σε καλά χέρια που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις του αθλήματος.

Οι εντυπώσεις μας από το σεμινάριο

2_coach_image_01Έχοντας παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, πιστεύω ότι η επιλογή του ΣΠΑΕ ήταν άριστη! Οι δύο ομιλητές συμπλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο ο ένας τον άλλο συνδιάζοντας με τέτοιο τρόπο τη θεματολογία τους ώστε να αφήσουν μια αίσθηση πληρότητας με το πέρας του σεμιναρίου. Με άριστη γνώση του αντικειμένου μας μετέφεραν τα τελευταία δεδομένα στην προπονητική της ITF. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΣΠΑΕ που μου εμπιστεύτηκε ένα μεγάλος μέρος τη μετάφρασης των ομιλητών, γιατί ήταν και η αφορμή να παρακολουθήσω απερίσπαστος τις παρουσιάσεις τους. 

Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι «δύσπιστοι» στην παρουσίαση του Cyril Genevois. Αυτό είναι το γνωστό φαινόμενο του «ότι δεν γνωρίζουμε το αφορίζουμε». Όπως επίσης γνωστό και λυπηρό είναι το φαινόμενο των σταθερά απόντων προπονητών και πρώην παικτών-προπονητών, που επέλεξαν να μην το παρακολουθήσουν, χάνοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι στο χώρο τους.
mantis-crespo-γήπεδο-σπαεmantis-crespo-γήπεδο-σπαε-σεμινάριο
Προσωπικά, ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνοντας ότι τα χρόνια που διετέλεσα προπονητής σε αγωνιστική ομάδα είχα ακολουθήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό όσα άκουσα στο σεμινάριο. Αν μάλιστα είχα και αυτά τα νέα στοιχεία, το πιο πιθανό είναι οι αθλητές που είχα αναλάβει να είχαν μια ακόμα πιο επιτυχημένη πορεία.

131 προπονητές από όλα τα μέρης της Ελλάδας

Μετάφραση στην παρουσίαση του Miguel Crespo

Μετάφραση στην παρουσίαση του Cyril Genevois

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν την on-court παρουσίαση του Cyril Genevois