Υπάρχει ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός παικτών του τένις που δε γνωρίζουν τη διαφορά ή μπερδεύουν το replacement grip, το overgrip και το grip.

 

 

 

O Racketspecialist, Πέτρος Μπίρης δίνει απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα, βοηθώντας να κατανοήσετε περισσότερο το πολύ σημαντικό μέρος της ρακέτας σας.

Η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς (τους υπόλοιπους) αναφερόμαστε καθημερινά και στα 3 παραπάνω με την ίδια λέξη: “Grip” και αφήστε τους άλλους να… μαντεύουν!

Λοιπόν, το σημείο αλλά και ο τρόπος που κρατάτε τη ρακέτα σας ονομάζεται διεθνώς grip (σε τενιστικά βιβλία μπορεί να το συναντήσετε και ως handle). Το grip λοιπόν ή στα ελληνικά, η λαβή της ρακέτας σας αποτελείται από στρώματα:

Ξεκινώντας από το εσωτερικό, το κατώτερο στρώμα είναι το ίδιο το υλικό της ρακέτας (γραφίτης, ή αλουμίνιο αν πρόκειται για μεταλλική ρακέτα) και έχει σχήμα σχεδόν ορθογώνιου παραλληλόγραμμου τουλάχιστον στις ρακέτες γραφίτη.Πάνω σε αυτό τα εργοστάσια εφαρμόζουν διαφορετικές τεχνικές για να προσδώσουν το οκτάπλευρο σχήμα της λαβής. Το υλικό που χρησιμοποιούν ευρέως είναι η πολυουρεθάνη σε διαφορετικές ποιότητες και σκληρότητες. Με μια άκρως απαιτητική σε ευθυγράμμιση διαδικασία, η πολυουρεθάνη στερεοποιείται δίνοντας το τελικό οκταγωνικό σχήμα της λαβής και διακρίνεται από το χαρακτηριστικό μπεζ χρώμα. Άλλες εταιρίες πάλι, χρησιμοποιούν ζεύγος παλετών (σχεδόν μαύρου ή ανθρακί χρώματος) για να δώσουν αυτό το οκταγωνικό σχήμα στη λαβή, που συνεπάγεται ευκολία αλλαγής μεγέθους του grip (grip size) στην ίδια ρακέτα.

 

Στις ελαφριές ρακέτες η πολυουρεθάνη είναι η πλέον ακατάλληλη γιατί προσθέτει περιττό βάρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρίες δίνουν το οκτάπλευρο σχήμα της λαβής απλά χρησιμοποιώντας τον γραφίτη της υπόλοιπης ρακέτας. Η περίπτωση αυτή ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό ανθρακί χρώμα.

 

 

Η παλάμη μας βέβαια δεν θα άντεχε για πολύ τη βίαιη τριβή και τα σοκ κρούσης έτσι οι εταιρίες τυλίγουν επιμελώς το replacement grip ακριβώς πάνω στη γυμνή επιφάνεια της λαβής. Το replacement grip είναι ουσιαστικά μια σχετικά παχιά “ταινία” με την εσωτερική της πλευρά της να αποτελείται από ένα αφρώδες υλικό και αυτοκόλλητη επιφάνεια. για να μπορεί να κολλήσει

 

Αυτή η αυτοκόλλητη πλευρά τυλίγεται πάνω στη γυμνή οκτάπλευρη επιφάνεια. Η εξωτερική της επιφάνεια έχει ευχάριστη αίσθηση και το τελικό αποτέλεσμα καθορίζεται από την ποιότητα των υλικών. Τα συνηθέστερα χρώματα είναι κυρίως το μαύρο, σπανιότερα το λευκό και ακόμα πιο σπάνια το μπεζ (όταν το υλικό είναι φυσικό δέρμα). Το replacement grip (ή απλά grip) είναι αυτό που βλέπετε στη ρακέτα όταν την αγοράζετε.

 

Το replacement grip (ή και basic grip) είναι σχετικά παχύ και μαλακό, έτσι το ξεχωρίζετε πολύ εύκολα από το overgrip που, όπως υποδηλώνει τo πρώτο συνθετικό (over), τυλίγεται ακριβώς πάνω από το replacement grip και είναι και κατά πολύ λεπτότερο. Μάλιστα η κολλώδης επιφάνειά περιορίζεται μόνο στην αρχή του, μόνο και μόνο για να κάνει ευκολότερη την τοποθέτησή του πάνω στο replacement grip.